filmpje

5 Spices: kunstenaars creëren taal van de toekomst waarin Oost en West samensmelten

Kruisbestuiving tussen kunstdisciplines, etniciteiten en zintuigelijke ervaringen

by Reinier  0

AMSTERDAM - In de artistieke taal van de toekomst, heft oost en west zich op en smelt samen. Het hokjes denken wordt voorgoed overboord gegooid en uiteenlopende kunstdisciplines worden één geheel. Ook de rol van het publiek verandert, de bezoeker ondergaat niet lager passief een expositie of voorstelling maar participeert. 5 Spices experimenteert met deze avantgardistische insteek. Radion, onderdeel van Broedplaats ACTA, vormt het decor van ‘5 Spices Lounge’, een vijfdelige reeks multidisciplinaire happenings waarin kunstenaars op zoek gaan naar een nieuwe artistieke taal en de bezoeker meenemen in een totaalbeleving waarin de zintuigen worden geprikkeld en uitgedaagd.

Kleuren proeven

Curator German Popov bijt op 31 januari om 20.00 het spits af met Ψ-Garden (lees Psy -Garden). Onder zijn artiestennaam OMFO bracht hij veel muziek uit en verwierf internationaal veel bekendheid. German Popov werkt samen met muzikanten als Naomi Sato en Fay Lovsky, maar ook met licht- en laserkunstenaar Vladimir Grafov. Ψ-Garden is een experimentele tuin waarin overweldigende belevenissen zich op een speelse manier aan het publiek ontvouwen. Het publiek wordt aangemoedigd om te proeven van het fenomeen ‘synesthesie’, waar mensen geluiden kunnen zien en kleuren kunnen proeven. Reuk is het meest tot de verbeelding sprekende zintuig waar Ψ-Garden extra de nadruk op zal leggen. Traditionele kunstvormen zoals Gagaku en Magam smelten samen met moderne ‘state of the art’ technologieën.

Nieuwe artistieke taal

Elke ‘5 Spices lounge’ is het resultaat van een nieuwe en experimentele samenwerking tussen een diversiteit aan kunstenaars.  Zij gaan telkens onder leiding van een andere curator op zoek naar een nieuwe artistieke taal: één die past bij de tijdgeest van de kosmopolis. Tijdens de happening spelen ze met diverse disciplines (van theater en spoken word tot muziek, visuals, installaties en graffiti) en nodigen ze de bezoeker uit op een avontuurlijke ontdekkingsreis waarin de verschillende zintuigen worden aangesproken en alles draait om de ervaring van de bezoeker. De lounges vinden plaats van januari t/m mei 2015, op de laatste zaterdag van de maand, tussen 20.00 en middernacht in Radion, een nieuwe en spannende plek in Nieuw-West waar ruimte is voor experiment.

31 januari 2015 – De aftrap van de 5 Spices Lounge vindt plaats met Ψ-Garden tussen 20.00 en middernacht. Toegangsprijs is € 7,50. Volgende Lounges:  28 februari, 28 maart, 25 april en 30 mei 2015.

Locatie is Radion (onderdeel van Broedplaats ACTA) Louwesweg 1 te Amsterdam. Kaartverkoop: www.radionamsterdam.nl

 

Go back